Categories
articole

O asigurare agricolă completă costă 250-300 lei

Interviu cu Georgiana Rusu, directorul executiv al Brokerului de asigurare al Clubului Fermierilor Români

 

La mijlocul lunii mai, Clubul Fermierilor Români a finalizat procesul prin care a preluat 48,98% din acțiunile Agricover Broker de Asigurare SRL, care, cu această ocazie, și-a schimbat titulatura în Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare SRL. Brokerul sprijină fermierii în gestionarea riscurilor și le acordă consultanță pe tot parcursul contractului, fiind interfața dintre asigurători și clienti. Iar Brokerul o face cu succes: anul trecut, din 2.300.000 hectare de culturi agricole asigurate, 300.000 ha au fost acoperite de polițe intermediate de Agricover Broker de Asigurare, care ajunge la o cotă de piață de 13%, în creștere cu 50% față de 2018. Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare a planificat o creștere de 20% pentru 2020 a suprafetelor intermediate.

Directorul Brokerului, Georgiana Rusu, ne vorbește despre produsele de asigurare pe care Brokerul Clubului le oferă fermierilor.

 

Pentru ce riscuri se pot asigura fermierii?

Orice asigurare agricolă acoperă riscuri standard precum: grindină, ploaie torențială, furtună/vijelie, incendiu din orice cauză. Pe lângă acestea, se pot adăuga anumite riscuri suplimentare cum ar fi: înghețul timpuriu de toamnă, gerul de iarnă, înghețul târziu de primăvară, ploi excesive si de lungă durată, secetă.

Care este costul unei polițe care să includă toate aceste riscuri?

Prima pentru o asigurare completă costă în jur de 250 – 300 de lei/ha, fiind influențată de mai mulți factori.

Ce anume influențează costul?

Valoarea primelor de asigurare diferă în funcție de mai mulți factori, inclusiv zona unde este localizată cultura. Asigurătorii stabilesc cotațiile luând în calcul și condițiile pedoclimatice, chiar prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă în zona respectivă. Uneori, dacă expunerea pe anumite zone este foarte mare, asigurătorul poate să retragă cu totul produsul respectiv sau să refuze preluarea în asigurare a unor suprafețe sau specii de cultură. Ca exemplu, anul trecut unii asigurători, datorită fenomenelor meteo extreme care au avut loc pe arealuri extinse, au suspendat orice subscriere la începutul lunii mai, pentru a putea susține și evalua daunele.

Mulți fermieri susțin că nu există un produs de asigurare pentru secetă fezabil, rezonabil ca preț și care să acopere, într-adevăr, riscul.

Azi, 26.05.2020, nu mai există nici un produs de asigurare la secetă disponibil pe piață. Au existat pentru culturile de toamnă și primăvară produse care acoperă acest risc. Pentru culturile de toamnă, a fost un produs care acoperea riscul de nerăsărire din cauza secetei. Este, într-adevăr, un produs mai scump, ținând cont de riscul acoperit, dar care este eligibil pentru subvenția acordată prin Submăsura 17.1 , în cazul în care nu există despăgubire și fermierul nu întoarce cultura. Au fost fermieri care și-au acoperit acest risc și au fost despăgubiți. Tot pentru unele culturi de toamnă am putut să oferim fermierilor și riscul de secetă, acoperit de către asigurător de la răsărire până la recoltarea acestora. Pentru culturile de primăvară au existat două produse de asigurare ce acopereau riscurile de secetă și arșiță. Unul dintre acestea este un index de secetă, care se bazează pe media precipitațiilor și a zilelor de caniculă pe diferite perioade și zone ale țării, studii determinate științific care arată influența asupra producției în caz de deviații majore. Metoda de evaluare a daunelor la acest produs ia în calcul doar informațiile transmise de stațiile meteo. Din păcate, acest produs nu este eligibil pentru subvenționare. Celălalt produs se referă la pierderea de producție rezultată datorită producerii riscului. Este o asigurare într-adevăr costisitoare, dar și singura eligibilă pentru subvenționare. În condițiile acestui an, a prins foarte bine, devenind cel mai popular produs de asigurare agricolă. Rata de succes la ofertare către clienții noștri a fost de aproximativ 50%, semn că fermierii doresc acoperirea acestui risc și de către alți asigurători. Produsul cu Indici climatici este mai puțin accesat, deoarece, pe lângă faptul că nu este eligibil la subvenționare, societatea de asigurări a acreditat doar unele stații meteo la nivel național, întrucât doar acestea aveau istoric pe ultimii zece ani, astfel că există riscul ca în zona în care stația calculează media precipitațiilor să plouă, iar pe terenul fermierului să fie secetă. Am colaborat în 2018-2019 și cu alte societăți de asigurări la un produs pentru secetă, acestea fiind în evaluare și avizare cu societăți de reasigurare. Deci, produsele se diversifică venind din ce în ce mai mult pe necesitatea fermierilor.

În afară de asigurarea la secetă, ce alt tip de asigurare mai este popular?

În afara produselor clasice în care fermierul își poate asigura cheltuiala tehnologică sau valoarea producției, mai există asigurarea culturii la o sumă asigurată pe hectar, stabilită de către asigurat, un produs din ce în ce mai accesat de către fermieri, deoarece aceștia nu sunt condiționați în caz de daună de un nivel de producție asigurat, daunalitatea făcându-se în câmp raportată la realitatea din teren.  Astfel, după o grindină, în caz de daună, se analizează cultura după suprafața afectată, raportat la o suprafață neafectată, stabilindu-se procentul de daunalitate care se aplică la suma asigurată.

Ce suprafețe sunt asigurate în acest moment?

În România, din 8 milioane de hectare de teren arabil, 5,6 milioane sunt exploatate profesionist. Anul trecut, din datele avute din piață, au fost asigurate 2,3 milioane ha, în creștere cu 40% față de 2018, dar tot foarte puțin raportat la suprafața lucrată. Anul acesta tendința de creștere sperăm să se mențină, ținând cont de relaxarea condițiilor pentru accesarea subvenției Submăsurii 17.1.

Ce măsuri ar mai putea lua guvernanții, pentru a încuraja asigurarea culturilor?

În acest moment, Ghidul Submăsurii 17.1  nu încurajează fermierii care fac tehnologie și au anual  producții din ce în ce mai mari, existând restricții la producția asigurată. În cazul în care producția obtenabilă a unei ferme este mai mare decât producția eligibilă, pentru a accesa Submăsura 17.1, fermierul este constrâns să se asigure la o producție mai mică. Dacă producția obtenabilă este mai mică, fermierul va fi obligat să suporte un cost mai mare al poliței de asigurare, conform producției eligibile, chiar dacă, în caz de daună, nu va fi despăgubit corespunzător. O altă problemă este cultura dublă sau înființarea unei noi culturi în locul culturii calamitate și întoarse. În acest moment este subvenționată asigurarea pentru o singură cultură anual, pe acea suprafață exploatată.

Pentru clarificarea ghidului Submăsurii 17.1, noi și echipa de la Clubul Fermierilor Români am lucrat împreună la o serie de propuneri care au fost puse la dispoziția autorităților abilitate. Aceste propuneri sunt importante atât din perspectiva evaluării și despăgubirilor acordate fermierilor în caz de daună, cât și din perspectiva creșterii gradului de accesare de către fermieri a subvenției.

Ar fi benefică introducerea unei obligații de asigurare a culturilor?

Ar fi benefică pentru fermieri doar în cazul în care condițiile de asigurare și de despăgubire ar fi raportate la realitatea din teren, iar modalitatea de implementare a unui sistem cu titlu obligatoriu ar veni ca o pârghie de susținere a activității agricole. Trebuie văzut cum s-ar face acest lucru, dacă s-ar crea un pool de asigurare sau un fond mutual. Acesta din urmă este sistemul care a avut rezultate în alte țări, care a condus la înființarea uneia dintre cele mai mari companii de asigurare ce activează și în piața de asigurări din România.

Ce poate face un fermier pentru a nu se lovi de refuzul unui asigurator de a-l despăgubi pentru un risc, invocând realizarea altuia, care nu a fost acoperit de polița de asigurare?

În primul rând, pentru a fi la adăpost de asemenea situații interpretabile, un fermier ar trebui să aibă toate riscurile asigurate acoperite de către asiguratorul agreat. În asemenea situații, dacă polița de asigurare este încheiată prin intermediul nostru, putem realiza o reevaluare. Consilierea și prezența la evaluare a unei reprezentant din partea noastră asigură un proces corect, astfel încât să eliminăm situațiile în care să existe diferențe între opinia fermierilor și asigurătorilor. Noi punem accent foarte mare pe o vânzare calitativă, pe înțelegerea de către client a condițiilor asigurătorilor și pe vânzare realizată pe necesitatea fermierilor. În acest fel, am putut să eliminăm astfel de situații în care riscurile produse ar putea avea efecte interpretabile în cadrul evaluării daunelor.

Interviu realizat de Robert VERESS și publicat în revista Profitul agricol nr. 22 din 10 iunie 2020.