Categories
articole

Riscurile de secetă și arșiță asigurate de Groupama

Groupama Asigurări a dat startul campaniei de primăvară pentru asigurarea culturilor agricole.

Riscurile de secetă și arșiță vor putea fi acoperite în următoarele condiții:

 • Această acoperire se va acordă numai pentru culturile de porumb consum și floarea soarelui consum. Culturile de toamnă și orice alte culturi de primăvară, altele decât cele precizate mai sus, nu sunt pentru acoperirea acestor riscuri.
 • Acoperirea riscurilor de secetă și arșiță se va acorda prin Clauza suplimentară dedicată, adițional la polița pentru acoperirea riscurilor generale AGR SUBVENȚIE.
 • Pentru fiecare județ este stabilită o limită maximă de suprafață pentru care se poate acorda această acoperire (cumulat porumb & floarea soarelui). În momentul în care nivelul solicitărilor de ofertă atinge nivelul de suprafață stabilit, se stopează primirea solicitărilor în vederea subscrierii acestor riscuri pentru culturile localizate în județul respectiv.
 • Sumele asigurate pe kg și implicit pe hectar pentru aceste riscuri vor fi mai mici decât sumele asigurate stabilite pentru riscurile generale (pentru un contract de asigurare care are și clauza de secetă, SA/kg pentru riscul de secetă și arșiță va fi < SA/kg pentru riscurile generale). Corelațiile dintre sumele asigurate pentru riscurile de secetă și arșiță și sumele asigurate pentru riscurile generale sunt stabilite pentru fiecare județ.

Calendar subscriere risc secetă

 • Primire solicitări de către Groupama: începând cu data de 15.04.2021, până la atingerea limitei de suprafață stabilită pentru județul respectiv, dar nu mai târziu de 30.04.2021.
  Atenție: Solicitările de ofertă vor fi făcute de către fermieri numai după însămânțarea întregii suprafețe cultivate cu cele 2 tipuri de culturi (porumb, floarea soarelui), fiind însoțite de cererea-chestionar completată la toate rubricile, datată, semnată/ștampilată de către client. Solicitările care nu sunt însoțite de cererea chestionar și lista parcelelor sau cererea chestionar nu este completată cu toate informațiile (cultura, suprafața, localizarea acesteia, istoricul producțiilor obținute, istoricul daunelor, data semănării culturii, densitatea de semănat, date de contact) NU vor fi luate în considerare. Precizăm că la rubrica Densitatea de semănat este necesar ca fermierul să completeze numărul de semințe germinabile / ha semănat sau, în cazul în care cultura este răsărită la data completării cererii chestionar, numărul de plante pe hectar.
 • Inspecții de risc: 
  – După centralizarea tuturor solicitărilor, Departamentul Daune Agro de la Groupama Asigurări va stabili perioada de efectuare a inspecțiilor de risc;
  – Până pe data de 5 mai fermierii vor fi contactați în vederea programării inspecțiilor de risc în perioada stabilită de Departamentul Daune Agro;
  – Inspecțiile de risc vor fi efectuate conform acestor programări, putând fi însă influențate de condițiile meteo și evoluția crizei sanitare în perioada respectivă.
 • Emitere / transmitere oferte: în termen de maximum 5 zile de la efectuarea inspecției de risc.
 • Comunicare accept oferte de către fermieri: maximum 4 zile de la transmiterea ofertei de către departamentul Subscriere de la Groupama.
 • Încheiere polițe / clauza secetă și arșiță: maximum 3 zile de la acceptarea ofertei.

Pentru mai multe informații, pentru sprijin și consiliere, vă rugăm să contactați reprezentantul CFRO Broker de Asigurare din județul dvs. sau să ne scrieți pe adresa de e-mail asigurari@cfro.ro.