Categories
articole

Conferința ZF ”Anul producțiilor istorice”, 21 octombrie 2021

ZF organizează pe 21 octombrie Conferința ”Anul producțiilor istorice”.

Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români, și Cezar Gheorghe, expert analist piața de cereale și consultantul Clubului, participă în calitate de speakeri la această conferință.

Cum putem să menţinem rezultatele foarte bune? Ce rol joacă tehnologia, roboţii, senzorii şi dronele în dezvoltare?

Anul agricol 2021 a suprins plăcut fermierii români, umplându-le, la propriu, hambarele cu grâne. Astfel, 2021 a fost inversul anului agricol trecut, aflat sub zodia secetei. A fost un an cu producții de cereale record, dar și cu producții foarte bune pentru fructe și legume. Cum menținem producțiile agricole la un nivel înalt și în anii următori și care sunt pașii să dezvoltăm în paralel zootehnia și procesarea?

Productivitatea scăzută din România a recoltelor agricole a fost des menționată atunci când s-a făcut comparație cu alte țări agricole puternice, iar specialiștii au spus de multe ori că tehnologia face diferența și în ultimul an, cel puțin, investițiile în această direcție au fost accelerate. Cum, de altfel, au fost accelerate și investițiile în digitalizare. Întrebarea cea mare este însă ce rol joacă roboții, senzorii, imagistica avansată, programele software și dronele în dezvoltarea unei ferme mici, dar și în dezvoltarea unei ferme mari și, per total, care este impactul în agrobusiness?

Gradul de control al agricultorilor crește prin inovație, prin intermediul noilor sisteme. Astfel, chiar dacă agricultura de precizie sau agricultura digitală sunt concepte relativ noi în România, ele sunt îmbrățișate și există o orientare tot mai mare de la an la an către ele.

Cum pot influența procesul decizional și ce diferență face, în bani, o decizie rapidă la momentul potrivit, își propune ZF să dezbată alături de specialiști la conferința despre agrobusiness din 21 octombrie, începând cu ora 9:30.

De asemenea, ZF își propune să discute și despre procesarea slabă a materiilor prime, dar și lipsa unor materii prime, care trag în jos balanța comercială cu produse agroalimentare. Încet, încet se refac efectivele de animale, pentru că investitorii încep să-și construiască ferme de bovine și chiar porcine, în pofida pestei africane. Mai mult, fermierii asociați într-o cooperativă ori fermierii mai mari investesc în procesarea fină a materiei prime sau într-o procesare complexă.

De altfel, anul acesta, câțiva dintre producătorii din industria alimentară pe lângă producție, s-au orientat către o nouă direcție: retailul în propriile magazine, pentru că se apropie mai mult de client și îi pot urmări schimbările comportamentului de consum, pe de o parte, și au un control mai bun al vânzărilor și o dependență mai mică de terți, pe de altă parte. Astfel, în contextul în care sectorul agroalimentar este susținut, experții de profil spun că poate genera 15-20% din PIB-ul țării și poate produce mâncare pentru a hrăni de cinci ori populația României. Ce fel de management trebuie aplicat pentru ca business-urile din sector să fie competitive și profitabile și să crească mai rapid?

 

TEME DE DISCUȚIE

1. Cum a fost anul agricol 2021? Cum se va face agricultură în România după 2022?

2. Ce impact pozitiv poate aduce tehnologia în agrobusiness?

3. Ce oportunităţi de finanţare au în prezent investitorii din agricultură şi pentru ce ar putea primii bani prin noul PNS? Cum se creează o legătură strânsă între fermieri si finanţatori?

4. Ce soluţii sunt pentru momentele incerte din agrobusiness? De unde ar putea veni finanţarea pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii?

5. Ce măsuri ar trebui luate ca România să exporte mai mult, dar şi să dezvolte un sector zootehnic puternic şi să se focuseze pe procesare?

6. Ne concentrăm pe mediu şi pe digitalizare în următoarea perioadă?

 

Agenda conferinței poate fi consultată aici.

Conferința va putea fi urmărită live pe zf.ro, pe Facebook Ziarul Financiar, Facebook Clubul Fermierilor Romani și Facebook Clubul Fermierilor Romani Broker de Asigurare.